Artistul din spatele autismului – Ediţia III
Concerte de pian, expoziţie de pictură, ceramică, quilling, produse handmade
Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România are placerea să vă invite marţi, 10 iunie 2014, de la ora 17.00, la “Biblioteca Centrală Universitară Carol I” (str. Boteanu nr. 1, sector 1, București)la o serie de evenimente sub genericul “Artistul din spatele autismului – Ed. III”.
Evenimentul organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) include un concert de pian susţinut de Victor (19 ani), o expoziţie de pictură cu vânzare semnată de Andrei (13 ani) şi un stand de prezentare a unor produse de quilling realizate de Mădălin (17 ani), tineri diagnosticaţi cu autism.
Surpriza evenimentului din acest an o constituie Mircea (39 ani), diagnosticat cu sindrom Arsperger care va încânta publicul cu baladele sale rock.
În încununarea acestei serii, invitatul special, Baritonul Constantin Traşcă, va completa evenimentul prin susţinerea unui recital emoţionant.
Mai mult, cei prezenți se pot delecta cu o suită de produse handmade lucrate în atelierele ANCAAR de copii, adolescenţi şi adulţi cu autism, alături de terapeuţii lor şi de artişti pricepuţi. Programul mai include și o tombolă şi alte mici surprize.
Evenimentul “Artistul din spatele autismului – Ed. III” face parte din Campania “Omul din spatele autismului”, care îşi propune promovarea abilităţilor şi talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat de programe terapeutice şi de socializare în cadrul ANCAAR.
ANCAAR accentuează mesajul campaniei: măsura în care persoanele cu autism se pot integra pe piața muncii nu depinde de inteligenţa, aptitudinile sau posibilităţile lor de comunicare, ci de toleranţa noastră.
La eveniment sunt aşteptaţi, tineri și copii cu autism, aparținătorii acestora, specialiști din domeniul autismului, profesori și educatori, studenţi, public larg, reprezentanți ai mass-media.
Vă aşteptăm cu drag, să ne bucurăm cu toţii de progresele acestor tineri!
Comunicat post eveniment: Artistul din spatele autismului – Ed. III
Marți, 2 aprilie 2013, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Casa Eliad – Primăria Sectorului 3 (Bd. Mircea Vodă nr. 5) a avut loc o serie de evenimente sub genericul Artistul din spatele autismului, ediția a doua. Organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, programul a inclus un concert de pian susţinut de Victor, un tânăr în vârstă de 17 ani diagnosticat cu autism, o expoziție de pictură cu vânzare semnată de Andrei, un copil de 12 ani diagnosticat cu aceeaşi afecţiune și un stand de prezentare a unor produse de quilling și a unor păpuși din ceramică, realizate de Mădălin, în vârstă de 16 ani, diagnosticat cu autism. Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR.
Evenimentul a făcut parte din Campania Omul din spatele autismului, care are ca scop strângerea de fonduri pentru construcția unui centru rezidențial și de lucru pentru adolescenți şi adulți cu autism. Proiectul şi-a propus promovarea talentelor artistice ale persoanelor cu autism care au beneficiat în ultimii ani de programe terapeutice și de socializare în cadrul ANCAAR.
În deschiderea evenimentului au vorbit dl. Robert Negoiță, Primar al sectorului 3, dna.Director al Centrului Cultural Casa Eliad, Alice Barb și Georgeta Crișu, preşedintele ANCAAR.
La eveniment au participat peste 50 de persoane, tineri și copii cu autism, aparținătorii acestora, specialiști din domeniul autismului, profesori și educatori, public larg și presă.
Victor are 17 ani, a finalizat cursurile unei şcoli speciale din Bucureşti şi a primit diagnosticul de autism la vârsta de 3 ani. A început să cânte la pian în 2007, când pus în faţa claviaturii a cântat după ureche melodia pe care o fredona, fără să cunoască notele şi clapele; ulterior a fost familiarizat cu tainele muzicii de către un profesor de specialitate. Astăzi cântă după partitură melodii de o complexitate foarte mare. Victor este un pasionat ascultător de muzică simfonică şi de cameră. Ascultă-l pe Victor Andrei are 12 ani, este elev în clasa a V-a la Liceul Tonitza din Bucureşti şi a fost diagnosticat cu autism la vârsta de 5 ani. Progresul educaţional s-a înregistrat în urma terapiei specifice, efectuată atât în privat, cât şi la şcoală, cu învăţătorul care a adaptat metoda sa nevoilor educaţionale ale elevului. Andrei a început din 2006 să înveţe să picteze alături de un profesionist, după descoperirea talentului său artistic deosebit prin uşurinţa cu care participa la orele de pictură.Mădălin este elev în clasa a VIII-a la o şcoală de masă din Feteşti şi are 16 ani. A beneficiat în cadru privat de terapie specifică diagnosticului de autism de la vârsta de 8 ani. În prezent, Mădălin continuă terapia care presupune activităţi educaţionale diverse, dar şi activităţi de terapie ocupaţională. Orice persoană trebuie să fie acceptată, mai ales pentru că fiecare are un talent deosebit, cum Mădălin are la învăţarea limbilor străine, dar şi la confecţionarea unor produse hand-made de o adevărată valoare artistică.Documentarul Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR, susține campania națională și prezintă situația reală a câtorva adolescenți și adulți cu autism, cazuri tipice pentru categoriile care există in România: este vorba despre persoane care au un parcurs educațional, care și-au dezvoltat abilități și și-au cultivat talentele, dar care nu sunt integrate în colectivități specifice de muncă, fiind marginalizate pe plan social. Prin povestea lui Dragoș, a lui Ștefan, a Cameliei, a lui Cătălin și Silviu, a lui Mădălin, Bogdan, Carmen, Mihai și a familiilor lor, ANCAAR dorește să tragă un semnal de alarmă: măsura în care persoanele cu autism se pot integra pe piața muncii nu depinde de inteligenţa, aptitudinile sau posibilităţile lor de comunicare, ci de toleranţa noastră. Vezi documentarul Omul din spatele Autismului (trailer)
Adresa: Centrul Cultural Casa Eliad, Bd. Mircea Vodă nr. 5 (Vecinătăți: zona Unirii, secția de poliție Udriște, Școala 73 Barbu Delavrancea, Liceul Evreiesc)
Ediţia I
Miercuri, 7 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38 )au avut loc o serie de evenimente sub genericul Artistul din spatele autismului. Organizat de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) în colaborare cu ICR, programul a inclus un concert de pian susţinut de Victor, un tânăr în vârstă de 16 ani diagnosticat cu autism la 3 ani, şi o expoziție de pictură cu vânzare semnată de Andrei, un copil de 11 ani diagnosticat cu aceeaşi afecţiune. Seara s-a încheiat cu proiecția documentarului Omul din spatele autismului, realizat de ANCAAR.
[…] Credite foto: http://autismancaar.ro/campanie/evenimentele-campaniei/artistul-din-spatele-autismului/ […]