ANCAAR

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu AUTISM din Romania

Fiecare individ are dreptul la integrare, la un loc în societate și în același timp, la liberă exprimare! Cum procedăm pentru a opri discriminarea din autism? Cum aducem copiii speciali în grădinițe și școli? Cum deschidem manifestările culturale și educaționale pentru adolescenții cu autism? Cum procedăm pentru a integra adulții cu autism pe piața muncii? Cum valorizăm particularitatea și punem în plan secund dizabilitatea? Societatea în care trăim poartă trăsăturile membrilor săi. Așadar, să fim ceea ce dorim să trăim! Să oferim ceea ce dorim să primim!

În continuarea procesului de diseminare a informației corecte și a exemplelor de bună practică, Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR) a organizat Conferința Națională “Stimularea palierelor vocaționale, un drum către integrare”, eveniment aflat sub umbrela campaniei Omul din Spatele Autismului. Specialiștii, alături de participanți, au dezbătut rolul stimulării palierelor vocaționale prin tehnici de terapie ocupațională, pentru dezvoltarea autonomiei personale, creșterea gradului de independență al persoanei cu Tulburare de Spectrul Autist și integrare în societatea noastră.

Evenimentul a avut loc vineri, 3 iunie 2022 (9.00-14.30), în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88, București). Acesta a fost deschis oficial de doamna Georgeta Crișu, Președintele ANCAAR pentru ca apoi recitalul de pian al lui Victor Zincă, ghidat de Pedagogul muzical Ștefania Puia să impresioneze auditoriul și să pregătească participanții de atmosfera specifică a evenimentelor din campania Omul din Spatele Autismului.

A urmat proiecția filmului ABIL, oglinda proiectului cu același nume, ce abordează consilierea vocațională și intervenția terapeutică a tinerilor și adulților cu Tulburare de Spectru Autist, în vederea profesionalizării și câștigării independenței acestora. Momentul a fost unul emoționant, foarte apreciat și valoros din punct de vedere al informației oferite, în mod gratuit, de către ANCAAR.

În continuarea programului, auditoriul s-a bucurat de prelegerea d-nei Ana-Loredana Cadăr, terapeut ocupațional, specialist al Asociației Profesioniste a Terapeuților Ocupaționali din România, intitulată “Autismul și rolul terapiei ocupaționale în integrarea socială”. Aceasta a prezentat pașii urmați în programele de terapie ocupațională, trecând în revistă structura activităților și instrumentele folosite.

După pauza de cafea, Președintele ANCAAR, doamna Georgeta Crișu a pregătit o prelegere interactivă, intitulată “Toți dorim integrare socială. Cum o obținem?”. Acest moment a împletit mărturii ale părinților copiiilor și tinerilor cu TSA, cu pasaje de tehnică și intervenții ale specialiștilor din domeniu. Acest moment a fost unul apreciat și a evidențiat nevoia aparținătorilor și specialiștilor deopotrivă de a comunica și de a primi sprijinul societății.

Lansarea de carte „Integrarea socială a persoanei cu tulburare de spectru autist prin stimularea palierelor vocaționale” semnată Consilier educațional Georgeta Crișu și Psiholog Clinician Andreea Ognean a readus în atenția participanților nevoie de intervenție terapeutică pe toate palierele de dezvoltare, inclusiv în domeniul vocational.

Organizatorii au pregătit recitaluri de chitară susținute de Andrei Badea, Dragoș Rădulescu și Cristian Lagu, sub îndrumarea lui George Popescu, Profesor de chitară. Auditoriul a fost impresionat, atât de gradul de evoluție al tinerilor, cât și de abilitățile nou dobândite.

După masa de prânz, în holul Aulei a fost pregătită o expoziție de pictură, quilling și produse handmade efectuate în atelierele asociației de către persoane cu autism. De asemenea, organizatorii au oferit ocazia schimbului de impresii și informații valoroase.

ANCAAR salută prezența la la eveniment a specialiștilor din domeniu (medici, psihologi, asistenți sociali, pedagogi), aparținătorilor copiilor, tinerilor și adulților cu Tulburare de Spectru Autist precum și membrilor societății interesați de problematica autismului în România.

Înfinţată în 1991, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) este prima asociaţie a aparţinătorilor persoanelor cu autism înfiinţată în România. Misiunea asociaţiei este creşterea calităţii vieţii persoanelor cu autism şi a familiilor acestora. Asociaţia are 8 filiale în ţară, fiecare filială fiind independentă.

Veniți, alături de noi, să clădim o societate incluzivă pentru fiecare!

Vă invităm să ne fiți alături  în demersuri și să ne descoperiți activitatea pe pagina noastră de Facebook  Ateliere ANCAAR și pe site-ul nostru www.autismancaar.ro .

Implica-te! Doneaza 3,5% pentru ANCAAR
Proiectele noastre

abil

respiro
Parteneri
copy-campanie-banner
.......................................................................................