ANCAAR în parteneriat cu Facultatea de Sociologie-Psihologie a Universității Spiru Haret au organizat Simpozionului „Trăiesc în lumea ta…” cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului din 2 aprilie 2012, la care au participat peste 120 de specialiști, studenți, familii ale persoanelor cu TSA, presă și public larg.
Comunicatul de presă aici
Evenimentul a avut loc pe data de 5 aprilie 2012, între orele 9-18, la sediul Facultății de Sociologie-Psihologie a Universității Spiru Haret din București, și a fost deschis de domnul decan prof.univ.dr Florin Tudose și prorector Laura Goran, reprezentanți al instituției partenere în organizarea acestei manifestări. Universitatea Spiru Haret, instituţie de învăţământ superior şi parte a sistemului naţional de învăţământ, reprezintă, de peste 20 de ani, un centru academic de formare şi dezvoltare a specialiştilor în diferite domenii. Misiunea Universităţii Spiru Haret este orientată către valori, creativitate, competenţe şi abilităţi de utilitate directă în profesie şi societate. Ca parte a preocupărilor de cercetare ştiinţifică de nivel european, Universitatea Spiru Haret colaborează cu instituţii, comunităţi locale şi organizaţii profesionale, fiind anual gazda unor numeroase manifestări ştiinţifice de interes naţional şi internaţional. www.spiruharet.ro
Evenimentul a continuat cu o prelegere tematică despre Diagnosticarea Tulburărilor din Spectrul Autismului susținută de prof.dr.Iuliana Dobrescu. Medic primar de neuropsihiatrie pediatrică și șeful Clinicii de psihiatrie a copilului şi adolescentului de la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia” din Bucureşti, Iuliana Dobrescu este și profesor universitar în Catedra de psihiatrie şi psihologie a copilului şi adolescentului. Preşedinte al Asociaţiei Române de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesii Asociate, a coordonat Proiectului Ministerului Sănătăţii: Proiectul Naţional de Sănătate Mintală dezvoltarea serviciilor specializate în tratamentul tulburării autiste şi ADHD (activitatea nr 13 a ordinului 570/116/2007). Ascultă prelegerea…
Prelegerea a fost urmată de proiecția documentarului Omul din spatele autismului (ANCAAR, 2011) care susține campania națională a ANCAAR și prezintă situația reală a câtorva adolescenți și adulți cu autism, cazuri tipice pentru categoriile care există in România: este vorba despre persoane care au un parcurs educațional, care și-au dezvoltat abilități și și-au cultivat talentele, dar care nu sunt integrate în colectivități specifice de muncă, fiind marginalizate pe plan social. Prin povestea lui Dragoș, a lui Ștefan, a Cameliei, a lui Cătălin și Silviu, a lui Mădălin, Bogdan, Carmen, Mihai și a familiilor lor, ANCAAR dorește să tragă un semnal de alarmă: măsura în care persoanele cu autism se pot integra pe piața muncii nu depinde de inteligenţa, aptitudinile sau posibilităţile lor de comunicare, ci de toleranţa noastră. Acceptă Omul din spatele Autismului! Vezi documentarul Omul din spatele Autismului (trailer)
După-amiază au avut loc două workshopuri (Integrarea copilului cu autism în învățământul normal. Când, unde, cum? – Daniela Martinescu, președinte AITA și Profesionalizarea tinerilor și adulților cu autism – Georgeta Crișu, președinte ANCAAR).
Daniela Martinescu a vorbit despre integrarea copilului cu TSA în grădiniță, despre cunoștințele sale obligatorii în momentul înscrierii și despre procesul de integrare, susținut de un shadow care-l ajută să facă față cerințelor educaționale. Daniela Martinescu este consultant în Analiza aplicată a comportamentului (programe de intervenție terapeutică pentru copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, tulburări comportamentale, tulburări de dezvoltare), în curs de acreditare BCBA, și președinte al Asociației pentru Intervenție Terapeutică în Autism (AITA). Despre simpozionul Trăiesc în lumea ta…, Daniela Martinescu declară: „Simpozionul de anul acesta a adus în discuție problematica integrării persoanelor cu autism în societate: în grădinițe, în școli, în câmpul muncii. Pentru că aceste persoane au nevoie de suport pe toată durata vieții lor, informarea și conștientizarea trebuie făcută atât în comunitate și la nivelul factorilor de decizie, precum și intensiv în rândul profesioniștilor. Intervenția precoce este la fel de importantă ca și suportul în viața adultă, atât pentru persoana cu autism, cât și pentru familia sa.” Ascultă prezentarea…
Georgeta Crișu a adus în discuție soluțiile viabile pentru adulții cu autism în ceea ce privește atât profesionalizarea lor, cât și valorificarea muncii acestora la nivel de economie socială. Georgeta Crișu este consilier educațional și psihopedagog, având o experiență îndelungată în lucrul cu persoanele afectate de TSA. Ca mamă a unui copil cu autism, a făcut parte din primul grup de părinți instruit să lucreze cu proprii copii, în anul 1984. Între 2002-2004 a participat la organizarea și desfășurarea activității în primul centru pentru copii cu autism din București, al Fundației Copii în Dificultate. În prezent activează ca specialist în cadrul ANCAAR, al cărei președinte este, şi oferă servicii tuturor categoriilor de beneficiari ai asociaţiei. Despre simpozionul Trăiesc în lumea ta…, Georgeta Crișu declară: „A fost un eveniment încărcat de emoții prin subiectele abordate. Familiile persoanelor cu autism trăiesc adevărate drame. Dna prof. dr. Iuliana Dobrescu a arătat celor prezenți că diagnosticarea corectă și timpurie poate crește speranța acestor familii. Pe de altă parte, documentarul prezentat a reflectat realitatea actuală în ce privește situația tinerilor și a adulților cu TSA. Concluzia este una singură: depinde de noi toți ca lucrurile să se schimbe!”.
Evenimentul face parte din Campania Națională Omul din spatele autismului organizată de ANCAAR, care are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburările din Spectrul Autist în cazul adolescenţilor şi adulţilor, dar şi strângerea fondurilor necesare pentru construirea unei case familiale, o comunitate rezidenţială şi de lucru dedicată adolescenţilor şi adulţilor cu autism.
Simpozionul a fost creditat de Colegiul Psihologilor din România cu 5 credite.
Partener media oficial al evenimentului: TVH2.0.