Vă adresez acest mesaj în speranţa că mă veţi putea ajuta în rezolvarea problemei pe care o voi expune în rândurile următoare. Pe scurt, este vorba despre fratele meu, C., născut în 1968 şi diagnosticat cu autism. Din cauza acestui boli, fratele meu nu a putut urma nicio formă de şcolarizare şi în consecinţă nu a putut nici să lucreze în niciun fel, singurele sale venituri fiind pensia de handicap şi cea de urmaş obţinută în urma decesului tatălui meu, în 1991. Fratele meu locuieşte împreună cu mine şi mama mea şi beneficiază de afecţiune şi condiţii acceptabile de trai, totuşi îi lipseşte interacţiunea cu alţi oameni şi în mod special cu persoane asemenea lui. Dacă îmi puteţi indica adresa unei filiale a organizaţiei dumneavoastră, ca şi orice alte amănunte legate de activitatea dumneavoastră, v-aş fi deosebit de recunoscător. Vă mulţumesc din suflet pentru bunăvoinţă şi pentru orice detalii suplimentare pot fi contactat la…
ANCAAR vrea să ofere o soluţie acestei probleme. Din păcate, în acest moment, nu există niciun loc în România în care C. şi adulţi asemenea lui, adică afectaţi de tulburarea din spectrul autist să poată fi integraţi, să beneficieze de sprijin, de educaţie specializată, de un spaţiu de locuit şi de un un loc de muncă în care să se ţină cont de nevoile lor specifice.
Persoana cu autism are nevoie de o locuinţă în regim protejat, unde spaţiul şi timpul sunt structurate conform nevoilor sale de ordine, organizare şi claritate. „Sunt anumite forme ale acestei tulburări care au nevoie de un anume regim, un anume program. Dacă lucrurile nu sunt făcute la un nivel performant, e mai bine să le eviţi.” (mamă)
ANCAAR România vă propune să participaţi activ în cadrul proiectului de construcţie a Centrului pentru Tineri şi Adulţi cu Autism, compus din casă familială şi ateliere protejate.
Casa familială va permite cazarea, în sistem rezidenţial, a tinerilor şi adulţilor cu autism, sub supraveghere şi sprijinire permanentă efectuată de persoane competente, formate de specialişti străini, cu experienţă în lucrul cu adulţi afectaţi de TSA. În acest sens, ANCAAR are un acord internaţional cu un institut care va oferi module şi cursuri pe durata 1 an şi jumătate pentru a pregăti personalul care va activa în Centrul nostru.
Atelierele protejate vor constitui un spaţiu organizat special pentru tinerii şi adulţii cu autism care, în urma educaţiei speciale primite de-a lungul anilor, au achiziţionat compentenţe, şi-au dezvoltat abilităţile şi talentele, dar nu au avut unde profesa. ANCAAR va crea ateliere de bucătărie, birotică şi calculatoare, lucru manual şi tâmplărie, o grădină şi, în cele din urmă, o fermă. Personalul care va asista tinerii şi adulţii cu autism va fi format din specialişti şi voluntari, cu experienţă în lucrul cu persoane cu TSA.