ANCAAR

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu AUTISM din Romania

Respectul este o atitudine sau un sentiment de stimă, considerație sau prețuire față de cineva sau ceva…, conform DEX.

Este o valoare morală explicitată de fiecare individ în funcție de ingredientele acumulate în timp, atât din copilărie, școală și din experiențele personale. Respectul este manifestat față de tine ca individ, față de ceilalți și față de societate.

 Respectul ca paradigmă socială se manifestă prin cunoașterea și promovarea realizărilor individuale sau de grup care au impact pozitiv în societate. Este vorba de recunoașterea și promovarea adevăratelor valori, de recunoașterea faptului că orice persoană are loc de manifestare socială și nimeni nu poate exclude pe nimeni.

Se vorbește foarte mult despre incluziune socială fără a dori conștientizarea a ce presupune aceasta: modul în care abordăm diversitatea și diferențele. Incluziunea dincolo de o etichetă modernă, impusă de norme internaționale, este prilej de reflectare despre cum am dori să fie societatea în care trăim.

ANCAAR este o organizație prestatoare de servicii sociale care promovează incluziunea persoanelor cu TSA. Facem tot ce este posibil și demonstrăm zi de zi prin fapte că persoana cu autism poate fi integrată în comunitate și poate participa activ la viața acesteia. Numai că nu este suficient să o facem doar noi, este nevoie de implicare din toate zonele vieții sociale. Este nevoie de recunoaștere și respect pentru diversitate și diferențele individuale. Este nevoie de conștientizarea faptului că societatea incluzivă este benefică pentru fiecare individ în parte nu doar pentru persoana cu autism și familia acesteia. Autismul nu este o alegere, fiecare poate fi parte a acestei comunități iar solidaritatea umană și respectul față de fiecare individ în parte trebuie să devină real și activ.

Respectul trebuie să vină de la fiecare persoană, doar că aici avem o mare problemă: cum a fost cultivat și dezvoltat respectul individual și modul în care este manifestat față de individ și față de societate. Trăim realități pe care greu poți să le înțelegi. Cum se poate, ca profesionist în domeniul autismului, să ceri unui for să legifereze că doar o anume terapie poate fi accesată și  doar ea este generatoare de rezultate pozitive, când realitatea demonstrează contrariul. Cum poți îngrădi dreptul individual la oportunități de învățare și a modului în care se face această învățare? Unde este respectul față de beneficiar?

Care este respectul acestora față de colegii de breaslă care nu le împărtășesc opiniile? Cum am ajuns să călcăm pe cadavre pentru a ajunge să vrei exclusivitate doar pentru a folosi banii statului. Banii statului vin de la noi toți și ei trebuie utilizați pentru a veni în sprijinul tuturor celor care au nevoie nu doar de unii, preferențial.

Dacă rolul profesionistului este de a ajuta persoane, unde este umanitatea în această cerere? Unde este respectul față de beneficiarul în slujba căruia lucrezi?

                                                                                         Georgeta Crișu,

Președinte ANCAAR

Implica-te! Doneaza 3,5% pentru ANCAAR
Proiectele noastre

abil

respiro
Parteneri
copy-campanie-banner
.......................................................................................