- Raportul de activitate al anului 2024
- Raportul de activitate al anului 2023
- Raportul de activitate al anului 2022
- Raportul de activitate al anului 2021
- Raportul de activitate al anului 2020
- Raportul de activitate al anului 2019
- Raportul de activitate al anului 2018
- Raportul de activitate al anului 2017
- Raportul de activitate al anului 2016
- Raportul de activitate al anului 2015
- Raportul de activitate al anului 2014
- Raportul de activitate al anului 2013
- Raportul de activitate al anului 2012
- Raportul de activitate al anului 2011
Încă din 1991 ANCAAR apără interesele persoanei cu autism și promovează rezultatele acesteia în scopul unei integrări sociale reale ale acesteia. Au fost ani frumoși, plini de încercări dar cu multe reușite. S-a căutat numai informația corectă, s-au strâns date valoroase, s-au efectuat pregătiri în domeniu și ulterior s-a implementat o abordare unică, la acel moment în România.
Încet, încet, asociația a devenit resursă pentru persoanele aflate în nevoie și un nou început pentru mulți.
Din dorința de mai bine, a apărut Campania Națională Omul din Spatele Autismului sub umbrela căreia simpozioane, formări, evenimente culturale, conferințe anuale ce reunesc specialiști autohtoni și de peste hotare au fost și sunt organizate în continuare. Prin aceasta mișcare, s-au dechis porți, s-au creat legături, ne-am făcut văzuți în societatea românească.
Crezul asociației- Orice persoană poate fi valorificată!- a stat ca bază pentru orice acțiune iar rezultatele obținute au fost făcute cunoscute pentru a lupta cu imaginea publică prăfuită a autismului într-o lume în continuă schimbare.
În paralel, membrii ANCAAR au participat la întâlniri și la diverse lucrări și consultări ale autorităților cu societatea civilă în calitate de reprezentant al ONG-urilor din domeniu, din nevoia de implicare, de schimbare. Echipa asociației a oferit toate informațiile solicitate, a participat activ și a răspuns pozitiv la orice acțiune bine intenționată. Comunicarea funcțională cu autoritățile a fost mereu o prioritate iar rezultatele sunt vizibile.
Implicați în diversele activități ale asociației, mulți specialiști și-au dat concursul și s-au perfecționat, de-a lungul anilor. Creativitatea specialiștilor a fost pusă des la încercare, cunoștințele fiind doar baza procesului terapeutic propus. De altfel, pregătirea de excepție și experiența câștigată a acestora se poate observa în roadele obținute și în traseul profesional ascendent. Mulți studenți practicieni, cursanți sau voluntari ai ANCAAR din trecut, azi sunt profesioniști de excepție, coordonatori renumiți sau chiar conducători de organizații puternice din domeniu. În lucrarea Omul din Spatele Autismului, publicată 2017, în București, se regăsesc o mare parte din acțiunile asociației ce oglindesc implicarea activă a multor oameni cu bunăcredință.
În prezent, publicații valoroase, create de către membrii echipei, sau traduceri în exclusivitate ale lucrărilor de specialitate duc informația de calitate în casa celor ce o caută. Aceste lucrări oglindesc activitatea neîntreruptă și concentrarea pe nevoile persoanei cu autism. Proiectele desfășurate au dat naștere la ghiduri de intervenție complexe ce oglindesc viziunea specialiștilor asociației și rezultate concrete la programele desfășurate.
Programele de ateliere de terapie ocupațională, testare vocațională, pregătire de preprofesionalizare precum și profesionalizarea adulților cu autism oferă produse concrete ce pot fi admirate și achiziționate la orice eveniment al asociației, precum și la expozițiile de produse handmade găzduite de instituțiile partenere. ANCAAR a surprins de multe ori societatea cu acest tablou diferit al persoanei cu autism-cea care poate și realizează lucruri, cea care poate fi valoroasă semenilor săi.
Toate aceste realizări se datorează autodisciplinei de care echipa asociației a dat dovadă, ghidată de un coordonator cu tărie de caracter dar și a implicării membrilor societății în toate demersurile făcute. Astfel, s-au găsit oameni dornici de implicare și s-a căutat atingerea obiectivelor fără a reproșa societății lipsa de șanse sau nerespectarea drepturilor.
Mediatizarea valorii persoanelor cu autism a adus cu sine creșterea oportunităților de integrare socială și de toleranța față de familiile acestora. Iar azi, stigma nu mai doare atât de tare! Fiecare pas devine un câștig și fiecare activitate aduce încă o pagină poveștii acceptării și conștientizării autismului în România.
În cazul în care dorești să faci parte din acestă poveste, ne poți susține prin donații în contul asociației, pe care îl mediatizam în materialele noastre, prin participare la evenimentele noastre sau prin mediatizarea activităților noastre.
Până atunci, vreau să știi că:
Persoana din Spectrul Autist este acel om care necesită metode adaptate, dar poate atinge performanțe neașteptate!
Este acel om, care de cele mai multe ori, își depășește limitele ridicându-se la așteptările noastre!
Acest OM nu este un om bolnav, ci este acel Om cu anumite particularități!
Andreea Ognean, Psiholog Clinician