Atelierele ocupaţionale ANCAAR au pornit de la una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă persoanele cu TSA, adică excluziunea socială datorată lipsei programelor de educaţie adaptate nevoilor lor, specifice pentru fiecare etapă a dezvoltării acestora.
Atelierele se adresează atât începătorilor cât şi celor care de-a lungul anilor, au achiziţionat compentenţe, şi-au dezvoltat abilităţi şi talente, dar nu au unde să se exprime, unde să folosească deprinderele dobândite pentru astfel de activităţi.
În mod frecvent tinerii şi adulţii cu TSA nu pot participa activ în societate. Majoritatea nu au acces la programe de educaţie formală, informală şi de training. Sunt dependenţi de protecţia socială pe care le-o acordă statul întrucat nu au acces la un loc de muncă şi nici modalităţi să se poată autosusţine.
Sunt persoane care au absolvit sau nu, şcoli ajutăroare sau normale, dar cu siguranţă au urmat ani de terapie, prin suportul exclusiv al familiilor..
Atelierele au demarat la începutul lunii septembrie 2013 şi în scurt timp rezultatele dovedesc din nou că persoanele cu TSA pot învăţa, dacă beneficiază de programe adaptate nevoilor lor. Mai mult, ei sunt capabili să producă.
În cadrul acestor ateliere participanţii au ocazia să creeze obiecte decorative, prin intermediul diferitelor tehnici de decorare şi creaţie: pictură pe pânză, pictură pe sticlă, pictură pe lemn, quilling, modelaj, mulaj, ţesătorie, creaţie bijuterii şi ornamente din diferite materiale (mărgele, piele, tricotaje), etc.
Produsele rezultate în urma activităţilor desfăşurate vor da feed-back-ul procesului lucrativ dând satisfacţie şi contribuind la creşterea stimei de sine a persoanelor implicate. Aceste produse pot fi generatoare de resurse financiare, care sunt investite în dezvoltarea acestor ateliere care, vor fi baza unei viitoare intreprinderi sociale.
Vă invităm să ne vizitaţi la noi acasă, în Intrarea Precupeții Vechi numărul 9, sector 2, București (în zona Bucur Obor- Moșilor), unde vă aşteptăm cu drag, să ne călcaţi pragul pentru o adevarată lecţie de toleranţă, echilibru şi non-discriminare.