ANCAAR

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu AUTISM din Romania

Activitățile de la Centrul de Practică în Autism:

Proiectul  Centrul de Practică în Autism (CPA) a început în octombrie 2011, când a fost deschis prin colaborarea cu Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Psihologie.

Centrul de Practică în  Autism (CPA) a fost găzduit inițial în sediul facultății şi amenajat prin eforturi comune ale celor două instituţii devenind astfel primul centru de practică în domeniul autismului din România, creat pentru studenţii și masteranzii de la specializarea Psihologie. Totuşi, nevoia de informare şi de specializare în domeniu fiind atât de mare, la activităţile CPA au participat în decursul timpului şi studenţi și masteranzi din afara programului de practică de la USH, şi studenţi de la alte facultăţi, dar şi voluntari care se aflau în curs de formare ca specialişti în lucrul cu persoane cu autism.

Astăzi CPA este găzduit în Centrul ANCAAR din strada Despot Vodă, numărul 45, sector 2, București și este deschis tuturor studenților, masteranzilor, participanților la cursurile organizate de ANCAAR și voluntarilor ANCAAR.

Programul de practică de la CPA include în primă etapă informarea cu privire la Tulburările din Spectrul Autismului în general şi prezentarea modalităţilor de intervenţie terapeutică pentru toate categoriile de vârstă ale persoanelor cu autism.

A doua etapă a programului de practică reprezintă asistenţa participanților la un număr de ore de terapie individuală, de grup şi ocupaţională realizată cu persoane cu autism de diferite vârste şi nivele de dezvoltare.

A treia etapă constă în interacțiunea cu beneficiarii centrului, activitate moderată de terapeuții centrului.

Fiecare zi în care se desfășoară etapele doi și trei se termină cu discuții între participanții la programul de practică, supervizorul de practică și coordonatorul centrului. La finalul fiecărei serii de practicanți aceștia prezintă un referat referitor la ceea ce a însemnat experiența în Centrul de Practică în Autism.

Experiența anilor ce au trecut ne demonstrează importanța programului în formarea viitorilor profesioniști în domeniul autismului și impactul în dezvoltarea personală a participanților. Ne stau mărturie declarațiile acestora.

Experiența trăită în centrele ANCAAR a avut un aspect pozitiv în viața mea. Am învățat corect ce înseamnă autismul. Interacțiunea cu aceste persoane a fost un plus pentru mine, am aflat lucruri despre mine, mi-am testat răbdarea și am dezvoltat o empatie puternică față de oamenii din jurul meu. Am realizat ce înseamnă să fii părinte al unei persoane cu autism. Acești părinți trăiesc într-o continuă luptă cu ei însăși și cu mediul unde conviețuiesc.”                

Studentă CPA

            „Venirea mea la ANCAAR în Centrul de Practică în Autism a fost una valoroasă. Am înțeles că oamenii nu știu nimic despre aceste persoane și pun etichete foarte ușor. Fiind prima mea experiență în a interacționa cu astfel de persoane, am traversat un amalgam de simțăminte. Recunosc că primele două întâlniri cu ei au avut un impact foarte mare asupra mea simțindu-mă foarte rău, chiar somatizând.

Viziunea a devenit mai clară atunci când am privit spre interior și am integrat toate cele trăite. Am conștientizat și am înțeles că și eu am probleme în a crea legături și relații cu aceste persoane. Am învățat cât este de important să fii un bun observator, ascultător, să păstrezi contactul vizual și să transmiți mesaje clare atunci când interacționezi cu ei. Am învățat despre răbdare, compasiune, bunătate, toleranță, recunoștință, flexibilitate și desigur despre aprecierea lucrurilor.”

Masterandă CPA

Stagiul de practică a reprezentat o experiență ce mi-a dat posibilitatea să am acces la o lume atipică pe care am putut să o reconsider; prin prisma căreia mi-am accesat abilități ce în viața cotidiană sunt mai greu de dobândit, pornind de la principiul egalității.

Mi-au plăcut terapeuții profesioniști a căror modalități de abordare mi-au fost modele. Ambientul călduros în care se desfășoară tipuri de terapii psiho-fizico-emoționale duc către o abordare holistică pe care am perceput-o a fi aliniamentul interior la care tinde să se ajungă în scopul eficacității.  Am apreciat spontaneitatea personalizată pentru fiecare caz… Beneficiarii au fost profesorii mei și le mulțumesc pentru tot ce m-au învățat prin interacțiune!

Studentă CPA

 

Georgeta Crișu,

Președinte ANCAAR

Scrie un comentariu

Implica-te! Doneaza 3,5% pentru ANCAAR
Proiectele noastre

abil

respiro
Parteneri
copy-campanie-banner
.......................................................................................