ANCAAR

Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu AUTISM din Romania

Un copil cu autism devine un adult cu autism. Ești pregătit? Autismul este o tulburare prezentă pe toată durata vieții – nu dispare când copilul crește. Dar omul din spatele autismului este întotdeauna unic.

Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu Bogdan

Bogdan nu vorbeşte. S-ar putea apropia de tine să vadă dacă meriţi atenţie. Dacă te acceptă, eşti invitat în casa lui. Când i se pare că ai un fir de păr pe umăr va veni să ţi-l ia. Îi place să călătorească şi adoră să înoate. Când una din surorile lui întârzie seara acasă, se duce lângă uşă şi nu pleacă de acolo până când n-o vede intrând. Ori dacă adoarme, se trezeşte din somn, ca s-o vadă venind. Poate părea că nu te aude şi nu este atent, dar dacă se întâmplă să cauţi un obiect şi nu-l găseşti, ţi-l va aduce el mai târziu. Adună orice hârtie pe care o vede pe jos, pe trotuar. Aşa e el – face lucrurile altfel, lucruri pe care noi ceilalţi am încetat de mult să le vedem.

El este Bogdan, Omul din spatele Autismului. Are 34 de ani şi este unul dintre cele 30.000 de persoane cu autism din România.

Descarcă Omul din spatele autismului – film campanie

Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) şi Houston NPA au organizat în perioada iulie-decembrie 2011, iar apoi ANCAAR continuă din ianuarie 2012 campania naţională „Omul din spatele autismului”. Această campanie are ca scop principal informarea opiniei publice cu privire la Tulburarea din Spectrul Autist în cazul adolescenţilor şi adulţilor, dar şi strângerea fondurilor necesare pentru construirea unei Case Familiale, o comunitate rezidenţială şi de lucru dedicată adolescenţilor şi adulţilor cu autism. Citește despre evenimentele organizate.

Prin această campanie ANCAAR doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în ţara noastră autismul la tineri şi adulţi reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală şi de prezentă, care necesită o legislaţie specială, informarea opiniei publice, direcţionare de resurse şi deschidere socială în faţa acestor persoane. Participă activ!

Mesajele principale în campanie:

  • Cunoaşte Omul din spatele Autismului -> Omul din spatele autismului este unic. Are o voce, o personalitate, talente şi aptitudini. Trebuie să le valorizăm capacităţile, nu deficienţele, ca să aibă şansa unui viitor.

Ascultă-l pe Victor!

Achiziționează tablourile lui Andrei!

  • Autismul nu dispare când copilul creşte -> Cele mai multe acţiuni de conştientizare ale problematicii autismului s-au axat pe incidenţa şi manifestarea acestei tulburări la copii. Realitatea este că autismul nu se vindecă niciodată, iar problemele sociale şi comportamentale cu care se confruntă persoanele trecute de 18 ani sunt şi mai greu de cuantificat. Din punct de vedere legal, în România, persoana cu autism este încadrată la majorat la „afectiuni psihice” sau „boli mentale”. Aşadar, adulţii cu autism nu există pentru statul român. Citește mai mult… 
  • Persoanele adulte cu autism au drepturi -> Tinerii şi adulţii cu autism au dreptul la educaţie specială şi la integrare pe piaţa muncii, într-un mediu profesionist, în care să se ţină cont de nevoile specifice acestei tulburări. De asemenea, persoanele adulte cu autism au dreptul la servicii medicale specializate şi la o locuinţă, independentă de familie. Nu există în România nimeni care, în acest moment, să ofere un pachet de servicii speciale pentru persoanele cu autism, deşi incidenţa tulburării a crescut la 1 persoană din 38, în urma unui studiu recent American Journal of Psychiatry.
  • Autist te naşti, nu devii -> Autismul nu este o alegere. Discriminarea, da. Susține această cauză!
  • Autismul nu este o boală psihică şi nici o boală contagioasă -> Autismul este o tulburare de dezvoltare, de origine neurologică, care afectează trei arii: comunicarea, socializarea şi imaginaţia. Citește mai mult..

6 Comentarii la “„Omul din spatele autismului””

Scrie un comentariu

Implica-te! Doneaza 3,5% pentru ANCAAR
Proiectele noastre

abil

respiro
Parteneri
copy-campanie-banner
.......................................................................................